Metrážový koberec: Bytový nebo Komerční?


Při výběru koberce se často setkáváme s otázkou, zda zvolit metrážový koberec bytový nebo komerční. Jak vybrat ten nejlepší? Pojďme se na to společně podívat.

Přemýšlejte a použijte selský rozum. Hledáte koberec, který má vydržet desítky let, protože neradi měníte krytiny? U koberců to není ideální požadavek. Z hygienických i praktických důvodů se koberce doporučuje měnit každých 4 až 7 let. Pokud však uděláte opravdu dobrý výběr, může koberec vydržet i déle.😊
Pro delší trvanlivost je dobré zvolit zátěžový koberec, který v našem sortimentu najdete pod označením komerční. Můžete také hledat v nabídce koberců pro byt/dům, ale zde vybírejte spíše koberce smyčkové nebo s polyamidovým vláknem (označení PA). Toto vlákno je odolnější, a i u koberců se střiženým vlasem nemusíte rezignovat na nádherný a luxusní vzhled. U těchto koberců je však nezbytností mít skvělý vysavač s rotačním kartáčem, který pomůže udržet dlouhodobě pěkný vzhled.

Tip: Dalším ukazatelem kvality může být gramáž koberce. Tady platí pravidlo: více je opravdu více.

Nebo jste zákazník, který rád mění interiér a trvanlivý koberec na dlouhá léta ani nevyužije? Pak vybírejte klidně z kategorie do domu/bytu, například i do ložnice – prostě vše, co se vám líbí. Tyto koberce určitě splní více, než očekáváte.

Máte malé dítě, které brzy bude teenager a bude si chtít zařídit pokoj podle sebe? Zde více než jinde je dobré s touto informací pracovat, protože metrážové koberce s dětským motivem jsou nádherným designovým kouskem, ale přímo úměrným věku dítěte. Zde je bytová řada naprosto dostačující – nabízí nádherné motivy a vydrží léta, než dítě projeví vlastní kreativitu.

A co do kuchyně? Ano, i zde může být požadavek na koberec z různých důvodů. Například jste na to léta zvyklí, potřebujete co nejvíce utlumit zvuky nebo jednoduše potřebujete rychle vyřešit podlahovou krytinu. Koberec se někdy dává nejen do kuchyně, ale i do ostatních prostor, protože se musí rychle vyřešit bydlení a betony nejsou ještě vyzrálé a suché pro pokládku například vinylové podlahy nebo PVC, které by beton uzavřely. Jediným řešením je koberec, který snese zbytkovou vlhkost betonu a dovolí mu doschnout. Samozřejmě to nesmí být koberec s podkladovou gumovou podložkou.

Při výběru zohledněte své potřeby. Nakonec se z provizorního řešení může stát záležitost na delší dobu. Pokud jste v kuchyni často, vybírejte komerční koberec, který je pevnější a odolnější vůči opotřebení a náročnému provozu. Jste „víkendový“ kuchař a chodíte do kuchyně jen pro kávu? Bytový koberec je naprosto dostačující – vydrží léta a nabídne komfort a teplo, které v kuchyni oceníte 😊

Také můžete hledat provizorní podlahovou krytinu, která má vyřešit jen krátké přechodné období. Určitě vybírejte z řady bytových koberců, klidně i do ložnice. Výhodou je, že jsou levnější, i když mají menší zátěžovou třídu. Přesto vydrží určitou dobu a budou vám dělat radost. Pokud chcete, aby koberec vydržel více než pár let, vybírejte z nabídky smyčkových koberců, které mají delší životnost.

Tip: Pokud chcete zvýšit odolnost koberce na maximum, přilepte jej celoplošně a přidejte impregnaci vlákna. Smyčkové koberce jsou odolnější a jejich vzhled zůstává dlouho nezměněn.

Tip: Komfort koberce můžete zvýšit pomocí pěnových kobercových podložek, které z vašeho koberce učiní nezapomenutelný zážitek. Budete se cítit, jako když chodíte po mechu každý den. Navíc zvyšují tepelný komfort a snižují přenášenou hlučnost do spodních místností.

Při výběru koberce je třeba přemýšlet o každé místnosti a době, po kterou má koberec sloužit. Jak žijete, kolik členů se pohybuje v prostoru, kolik máte mazlíčků? Je to dočasné řešení na pár let, nebo dlouhodobé? Je pro vás koberec vůbec vhodné řešení?

A co na schody? Určitě vybírejte odolnější koberce. Tuto nabídku jsme zohlednili v naší řadě koberců – do bytu/domu – schody. Ještě odolnější koberce pro tento účel najdete v řadě – komerční – schody. Opět použijte selský rozum, správný vysavač a správný výběr.

Už víte, jaký koberec potřebujete? Pokud ne, klidně zavolejte nebo napište, rádi poradíme 😊