Doprava ZDARMA do konce Září. Neváhejte a nakupujde.

Jak správně zaměřit místnost pro podlahu z dílců nebo lamel

Krásný den! 😊 Pokud plánujete objednat podlahu z dílců nebo lamel a máte pochybnosti ohledně správného množství, nebojte se, máme pro vás několik tipů, jak to udělat správně.

Než se rozhodnete objednat podlahu, je důležité určit, kolik materiálu budete potřebovat. Podlahy z dílců nebo lamel se obvykle prodávají ve formě balení, které pokrývají určitou plochu. Na rozdíl od PVC podlah není nutné mít přesný rozměr místnosti, ale stačí znát celkovou plochu v metrech čtverečních (m²).

Co budete potřebovat k zaměření?

Připravte si svinovací metr, tužku, papír a kalkulačku. Nic složitého! 😊

Postup zaměřování

  1. Rozdělte si každý prostor na menší části, například čtverce nebo obdélníky.
  2. Postupně zaměřte každou část a zaznamenejte si rozměry. Nezapomeňte zahrnout i výklenky pod okny, vstupy do dveří a další "skryté" zákoutí místnosti.
  3. Jakmile máte všechny části naměřené, sečtěte jejich plochy a zjistěte celkovou plochu v metrech čtverečních.

Tipy pro lepší orientaci

Pro lepší přehlednost si vytvořte jednoduchý nákres místnosti a zapište do něj naměřené rozměry. Nezapomeňte zaznamenat i všechny výklenky a zárubně. Tento nákres vám usnadní orientaci při objednávání materiálu.
Přídavek na prořez

Při objednávání podlahy z dílců nebo lamel je důležité přidat rezervu na prořez. Doporučuje se přidat kolem 3 až 5 % k celkové ploše (u složitějších tvarů až 8 %), abyste měli dostatek materiálu na případné úpravy a opravy.

Příklad výpočtu

Například pokud máte místnost o rozměru 3,7 m x 5,3 m, celková plocha je 19,61 m². Při přidání 5 % na prořez potřebujete mezi 20,20 m² a 20,59 m² materiálu. Tento přídavek vám poskytne dostatečnou rezervu na úpravy podle konkrétního tvaru místnosti.
Závěr

To je vše! Doufáme, že vám tyto tipy pomohou při objednávání podlahy z dílců nebo lamel. Pokud máte stále nějaké otázky, neváhejte nás kontaktovat, rádi vám poradíme.

A nezapomeňte...
Když podlahy, tak Plotz!